Windows asocijacije

Microsoft je definirao riječ “asociraj” na sljedeći način:

Da identificira ekstenziju datoteke kao pripadnost određenoj aplikaciji, tako da kada otvorite bilo koju datoteku sa ekstenzijom, otvori se i točno odgovarajuća aplikacija.

Na primjer, Windows zadano asocira .WRI datoteke s WordPadom, i .TXT datoteke s Notepadom. Većina Windows aplikacijskih instalacijskih procedura kreira asocijacije. Microsoft Word kreira asocijacije s .DOC datotekama, dok PowerArchiver kreira asocijacije za datoteke s ekstenzijom .ZIP (i drugim arhivskim formatima koje PowerArchiver podržava).

PowerArchiver, My Computer, i Windows Explorer koriste asocijacije na isti način. Pri dvostrukom kliku na datoteku s asocijacijom, pokreće se aplikacija asocirana s ovom datotekom, i aplikacija automatski otvara datoteku.

PowerArchiver koristi asocijacije kada dva puta kliknete na ime datoteke prikazano u glavnom prozoru PowerArchivera i kada koristite značajku Instalacija. PowerArchiverova usluga Instaliraj uspostavlja asocijacije kada nadogradite Instalacijsku programsku grupu iz dva razloga: za prikaz točnih ikona za svaku datoteku, i kao osiguranje za pokretanje odgovarajuće aplikacije pri dvostrukom kliku na ikonu.

Možete pogledati, dodati, i ukloniti asocijacije koristeći karticu “File Types” u dijaloškom okviru “Options” u My Computer ili Windows Exploreru. Odaberite “Options” iz izbornika “View” ili “Folder Options” iz izbornika “Tools” (ovisno o vašoj verziji Windowsa), zatim kliknite na karticu “File Types”.

Navigation