Windowsin tiedostokytkennät

Microsoft on määritellyt sanan ”kytkeä” seuraavasti:

Määrittääksesi tiedostopäätteen kuulumaan määrätylle ohjelmalle niin, että kun avaat jonkin tiedoston tällä päätteellä, oikea ohjelma avautuu itsestään.

Esimerkiksi Windows kytkee .WRI-tiedostot oletuksena WordPadiin ja .TXT-tiedostot Muistioon. Suurin osa Windowsin asennusohjelmista luo kytkentöjä. Microsoft Word luo kytkennän .DOC-tiedostoille, kun taas PowerArchiver luo kytkennän tiedostoille, joilla on ZIP-pääte (ja muille PowerArchiverin tukemille pakettimuodoille).

PowerArchiver, Oma tietokone ja Windows Explorer kaikki käyttävät kytkentöjä samalla tavalla. Kun kaksoisnapsautat kytkettyä tiedostoa, ohjelma, johon tiedosto on kytkettynä, käynnistyy ja ohjelma avaa tiedoston automaattisesti.

PowerArchiver käyttää kytkentöjä, kun kaksoisnapsautat PA:n pääikkunan luettelossa olevaa tiedostonimeä ja kun käytät Tarkastelu-ominaisuutta. PowerArchiverin Tarkastelu-toiminto määrittää kytkentöjä kahteen tarkoitukseen, kun se päivittää Tarkastelu-ohjelmaryhmää: näyttääkseen kunkin tiedoston oikean kuvakkeen ja varmistaakseen oikean ohjelman käynnistymisen, kun kaksoisnapsautat kuvaketta.

Voit katsella, lisätä ja poistaa kytkentöjä käyttämällä ”Tiedostotyypit”-välilehteä ”Kansion asetukset”-ikkunassa. Sen voi käynnistää Oman tietokoneen tai Resurssienhallinnan valikosta. Valitse ”Näytä”-valikosta ”Asetukset” tai ”Työkalut”-valikosta ”Kansion asetukset” (riippuu Windowsisi versiosta). Paina sen jälkeen ”Tiedostotyypit”-toimintoa.

Navigation