Šifriranje

Uvod u sigurnosno šifriranje PowerArchivera Postoje tri načina sigurnosnog šifriranja u PowerArchiveru:

 • PAE Šifriranje - je poseban format šifriranja koji može biti korišten za sve arhive podržane u PowerArchiveru.
 • ZIP AES Šifriranje - novo sigurnosno ZIP šifriranje, korisno s novijim verzijama većine popularnih zip alata.
 • 7-Zip AES Šifriranje - AES šifriranje pri uporabi 7-Zip formata za sažimanje

Uvod u PAE šifriranje

PowerArchiverova značaka sigurnosnog šifriranja je u obliku .pae datoteka. Korištenjem PowerArchiverovog alata za šifriranje, možete osigurati bilo kakve podatke na vašem računaru i to s najboljim formatom šifriranja koji do danas u upotrebi. Ovo je vrlo pogodno za slanje važnih podataka bilo putem e-maila ili FTPa. Kao dodatak, PowerArchiver može inteligentno rukovati PAE datotekama, tako da ako ste šifrirali datoteku (kao što su zip ili cab datoteka, ili bilo koji drugi podržani format), PowerArchiver će transparentno rukovati arhivama prilikom sljedećeg otvaranja .pae datoteke.

Uporaba alata za šifriranje

Za pokretanje alata, odaberite “Šifriraj datoteku” iz izbornika “Alati”.

U dijaloškom okviru Šifriraj, potrebno je učiniti sljedeće:

 • “Odaberite izvornu datoteku” - odaberite datoteku koju želite šifrirati.
 • možete odabrati datoteku koju god želite, ali mi preporučamo korištenje arhiva buduću da PowerArchiver s njima može inteligentno rukovati.
 • “Odaberite odredišnu datoteku” - unesite lokaciju i ime buduće šifrirane datoteke.
 • “Metoda šifriranja” - odaberite format u kojem želite šifrirati datoteku/arhivu.

“ZIP” – šifrira datoteke/arhive u ZIP formatu šifriranja uključujući AES šifriranje. Metode šifriranja:

 • “PK 2.04g” - kreira standardne ZIP arhive sa slabom enkripcijom koju mogu čitati svi Zip programi.
 • “AES 128-bits” – kreira šifirane ZIP arhive sa AES 128-bit metodom šifriranja koju mogu čitati noviji Zip programi (PowerArchiver 9.xx, PkZip 8.xx, WinZip 9.xx, etc).
 • “AES 192-bits” – kreira šifrirane ZIP arhive pomoću AES 192-bit metode šifriranja koju mogu čitati noviji Zip programi (PowerArchiver 9.xx, PkZip 8.xx, WinZip 9.xx, etc).
 • “AES 256-bits” – kreira šifrirane ZIP arhive pomoću AES 256-bit metode šifriranja koju mogu čitati noviji Zip programi (PowerArchiver 9.xx, PkZip 8.xx, WinZip 9.xx, etc).
 • “7-Zip” - šifrira datoteke/arhive u 7-Zip AES 256-bits formatu.
 • “PAE” – šifrira odabrane datoteke/arhive u PAE spremniku pomoću sljedećih metoda šifriranja:
 • PowerArchiver ima 5 različitih metoda šifriranja od kojih je Rijndael - AES (zadano) najsigurnija. Mi za šifriranje preporučamo korištenje Rijndael budući da je izabrana kao novi Napredni Standard Šifriranja (AES). Kliknite ovdje za više informacija o Rijndael s AES web stranice.
 • “Postavke sažimanja” – bira snagu sažimanja (samo ZIP i 7-Zip).
 • “Izbriši izvornu datoteku nakon šifriranja” - kad je odabrano, datoteke koje su šifrirane (izvorna datoteka) će biti izbrisane nakon šifriranja.
 • “Sakrij ime datoteke” - sakriva ime šifrirane datoteke.
 • “Kreiraj SFX datoteku” - kreira samo-raspakirajuće šifrirane datoteke (.exe) koje mogu biti raspakirane bez korištenja PowerArchivera.

Nakon što ste odabrali mogućnosti, kliknite “Šifriraj” za završetak procesa i šifriranja datoteka. PowerArchiver će vas tada pitati za šifru koju ćete morati unijeti dva (2) puta.

Molimo zapamtite da je vrlo VAŽNO da ne zaboravite šifru. Jer u protivnom NEĆETE biti u mogućnosti koristiti datoteku. Ne postoji način na koji možete obnoviti zaboravljenu PAE šifru.

Budući da PowerArchiver ne sažima datoteke u PAE formatu, preporučamo korištenje PAE zajedno s formatom arhiviranja po vašem izboru za najbolje rezultate.

PAE Šifriranje, savjeti i trikovi

 • PowerArchiver je u mogućnosti da pametno upravlja arhivama unutar PAE datoteka. Ako otvorite PAE datoteku koja sadrži arhivu kao na primjer “primjer.zip”, PowerArchiver će transparentno otvoriti arhivu i dopustiti vam da upravljate njome kao da je obična zip datoteka. Ako promijenite ili nadopunite arhivu, PowerArchiver će vas pitati da li želite nadopuniti i šifriranu (.pae) datoteku. Molimo upamtite da ako odaberete “NE”, vaše izmjene neće biti snimljene. Također možete isključiti transparentno upravljanje šifriranim arhivama i to u “Mogućnosti> konfiguracija> Razno.”.
 • PowerArchiverov Upravitelj šiframa je u stanju da pamti šifre šifriranih datoteka. Po zadanom ova mogućnost je isključena ali ako radite u sigurnom okruženju i koristite PAE jedino za slanje datoteka putem interneta, tada je možete uključiti tako da ne morate unositi šifru svaki put kada pristupate šifriranoj datoteci. Ovo možete učiniti u “Mogućnosti> Konfiguracija> Upravitelj šiframa”. Vaše šifre su pohranjene korištenjem 256 bit AES šifriranja.
 • Možete kreirati PAE datoteke istovremeno dok kreirate arhivu u bilo kojem formatu. Jednostavno uključite “Šifriraj arhivu nakon sažimanja” u PowerArchiverovom prozoru Dodaj, koji se nalazi pod karticom Mogućnosti. PowerArchiver će tada učitati alat za šifriranje i to nakon završenog sažimanja sa predodređenim zadanim mogućnostima.
 • Možete koristiti Ekstenzije ljuske explorera za šifriranje datoteka sa samo jednim klikom miša. Da biste ovo učinili, možete ili omogućiti ekstenziju “Šifriraj” pod “Konfiguracija> Integriranje” ili jednostavno koristite Sažmi s mogućnostima i uključite okvir “Šifriraj arhivu (.PAE)”.

Napomena:

PowerArchiver će biti u mogućnosti da čita i nadopuni datoteke koje su šifrirane sa bilo kojim od ovih standarda.

Navigation