7-Zip sažimanje

i usporedba formata sažimanja u PowerArchiveru

Uvod

7-Zip je najnoviji format sažimanja u PowerArchiveru. To je format otvorenog koda, koji pruža otvorenu arhitekturu i velike omjere sažimanja. Također je to moderan format, koji podržava UNICODE imena datoteka (tko da međunarodni korisnici neće imati problema sa posebnim znakovima), maksimalna veličina datoteke je 16000000000 GB, a koristi i jako šifriranje (AES 256 bit). Ipak, najveća snaga 7-Zipa je to da je on otvorenog formata - nije snažno kontroliran od bilo koje organizacije ili individue, nego LGPL projekt kome bilo tko može doprinijeti. Bilo tko može naći i koristiti najnovije DLLove i implementirati ih u svoje aplikacije. Na ovaj način nije moguće imati situacije slične kao kod ZIP formata, gdje imamo nekoliko različitih verzija ZIP datoteka koje ne može svatko otvarati na isti način, ili kao kod RARa, koji još nije podržan od strane nekih arhivskih uslužnih programa zbog vlasništva nad formatom. Po svojoj prirodi, potiče svakoga da koristi 7-Zip u svojim aplikacijama s prilično liberalnim LGPL licenciranjem.

Omjer sažimanja

Dok mnogi korisnici ne razumiju, ne mare pod kojom je licencom format distribuiran, svakako će mariti o omjeru sažimanja koji 7-Zip pruža. 7-Zip većinom koristi LZMA metodu sažimanja koja se nalazi i u drugim formatima, ali s jačim postavkama sažimanja i veličinama rječnika koje rezultira u boljem (sporijem) sažimanju. 7-Zip također koristi puno sažimanje koje omogućuje bolje omjere sažimanja (kao i CAB i RAR). Testirali smo sve formate iz PowerArchivera, kao i druge najpoznatije formate koje ljudi koriste (RAR i ACE) u želji da demonstriramo snagu sažimanja 7-Zipa.

Primjer sažimanja

Za primjer 7-Zip sažimanja, saželi smo instalaciju Open Officea 2. Isti je aplikacija otvorenog koda. Koristili smo instalaciju jer zorno prikazuje razlike u omjerima sažimanja, ali ako koristite bilo koju aplikaciju primijetiti će te slične rezultate.

Napomene

  • Instalacija je u svom originalnom stanju veličine 202.156 kB i sadrži preko 3.128 datoteka.
  • 7-Zip na Ultra postavkama ima 13% bolji omjer sažimanja nego WinRar na najjačim postavkama, 55% bolji omjer sažimanja od Zipa na maksimalnim postavkama. Trebali biste uočiti čak i bolje omjere sažimanja kako raste veličina datoteka koje sažimate, ili manji omjer kako se datoteke smanjuju (ali i s manjim datotekama, trebali biste uštedjeti 10% prostora usporedo s RARom na najjačim postavkama).
  • 7-Zip sažimanje je najbolje kada se koristi za sažimanje aplikacija (binary data), premda je još i dobar za sažimanje teksta pri korištenju posebnih PPMD postavki .
  • ZIP sažimanje - dok 7-Zip u ovim slučajevima daje 55% bolje sažimanje nego ZIP, još uvijek preporučamo korištenje ZIP formata za većinu zadataka, budući da ima najbolji omjer brzina/sažimanje.
  • 7-Zip pri normalnim postavkama ima bolji omjer sažimanja za 18% nego WinZipove 11 optimizirane postavke za maksimalno sažimanje, koje su nekompatabilne s bilo kojim drugim arhiverom na tržištu, uključujući i WinZip 10. Osim toga, u ovom testu, 7-Zipovo normalno sažimanje je brže od WinZipovog.
  • PowerArchiverova ZIP kompresija je bolja nego WinZipova 11 ZIP kompresija, pri usporedbi standardnih ZIP formata koji mogu biti čitani na stotinama milijuna računala diljem svijeta, uključujući svaki računar s instaliranim Windows XP i Vista operativnim sustavom (koji ne podržavaju WinZipove vlastite ekstenzije za ZIP format).

Potrebno je znati o 7-Zip (i njegovim nedostatcima)

Budući da je 7-Zip relativno nov format sažimanja, još uvijek nema podršku za uređivanje datoteka unutar cjelovitih arhiva i nema podršku za popravak arhiva, sve ovo je planiranu podržati u sljedećoj verziji 7-Zipa. Uslijed jakog sažimanja, 7-Zip na Ultra postavkama će imati veliku potrošnju radne memorije - 369 MB (34 MB za raspakiravanje)! Ako koristite 7-Zip's Maksimalne postavke sažimanja, upotreba memorije će se smanjiti na 84 MB (10 MB za raspakiravanje) i ako koristite Normalne postavke, 7-Zip će koristiti 27 MB memorije i za raspakiravanje će trebati 4 MB.

Ograničenja PowerArchiverovog 7-Zipa

Trenutno, PowerArchiver ne podržava nekoliko značajki 7-Zipa: kreiranje SFXa (raspakiravanje SFXa arhiva je podržano), i detekciju pune arhive (zbog čega nije moguće nadopuniti datoteke unutar 7-Zip arhive). Planiramo dodati ove a i druge nove značajke 7-Zipa u budućim izdanjima PowerArchivera.

Doznajte više o 7-Zipu

7-Zip je kreirao Igor Pavlov i distribuira se pod LGPL licencom. Više možete saznati o 7-Zip formatu ovdje. Možete doprinijeti projektu otvorenog koda 7-Zipa na Source Forgeovoj 7-Zip stranici projekta.

Navigation