Versleutelen

Introductie: Veilig versleutelen met PowerArchiver

U kunt op twee manieren uw bestanden veilig versleutelen met PowerArchiver:

 • PAE versleuteling - dit is een speciaal formaat geschikt voor alle archieven die PowerArchiver ondersteunt.
 • ZIP AES versleuteling - nieuwe, veilige methode voor ZIP versleuteling, bruikbaar met de nieuwste versie van de meeste populaire zip utilities.

Introductie PAE versleuteling

PowerArchiver bevat de mogelijkheid bestanden veilig te versleutelen als .pae bestanden. Met deze methode kunt u alle data op uw computer beveiligen met de krachtigste versleuteling die momenteel verkrijgbaar is. Dit wordt nog belangrijker als u vertrouwelijke gegevens via e-mail of FTP wilt verzenden. PowerArchiver kan er daarnaast voor zorgen, dat u deze bestanden zelf wel geheel transparant kunt benaderen.

Om een bestand te versleutelen, kiest u „Versleutel bestand” in het menu „Extra”.

In het dialoogvenster Versleutel, moet u de volgende stappen doorlopen:

 • „Bronbestand” - selecteer het bestand dat versleuteld moet worden. u kunt ieder willekeurig bestand aanwijzen. Wij adviseren echter een archief te kiezen, zodat PowerArchiver dit in de toekomst voor u transparant kan openen.
 • „Doelbestand” - geef het volledige pad op voor het versleutelde bestand.
 • „Methode” - PowerArchiver kent 5 verschillende methodes van vesrleuteling. Hiervan is Rijndael - AES (standaard) het veiligst. Klik hier voor meer informatie over Rijndael op de AES website.
 • „Verwijder origineel bestand na versleuteling” - het bronbestand wordt verwijderd na de versleuteling.

Klik op „Versleutel” om het bestand te versleutelen. PowerArchiver vraagt u nu om een wachtwoord. U dient dit wachtwoord twee (2) keer op te geven, waardoor vergissingen (tikfouten) nagenoeg worden uitgesloten. BELANGRIJK! zorg dat u het wachtwoord niet vergeet. Het is niet meer mogelijk het bestand te gebruiken als u het wachtwoord niet meer weet. Het is niet mogelijk een PAE wachtwoord te regenereren.

Omdat PowerArchiver data in PAE bestanden niet comprimeert, is het aanbevolen de versleuteling toe te passen in combinatie met een van de compressiemethodes.

PAE Encryption Tips

 • PowerArchiver kan archieven die versleuteld zijn in een PAE bestand transparant benaderen. Als u een PAE bestand opent dat een archief bevat ( bijvoorbeeld: „example.zip”), dan zal PowerArchiver het archief kunnen behandelen als ware het een normaal zip bestand. Als u zo'n archief bijwerkt of wijzigd, dan zal PowerArchiver u vragen of u het versleutelde bestand wilt bijwerken. Denk eraan, dat als u hierop met „nee” antwoordt, de wijzigingen niet worden opgeslagen! U kunt de transparante afhandeling van versleutelde archieven uitschakelen in „Opties> Configuratie> Diversen”.
 • De Wachtwoord Manager van PowerArchiver kan de wachtwoorden van versleutelde bestanden voor u bewaren. Deze optie is standaard uitgeschakeld, maar kunt u inschakelen als u in een relatief veilige omgeving werkt en PAE alleen gebruikt om gegevens via het internet te verzenden. U hoeft dan niet iedere keer het wachtwoord op te geven, maar slechts éénmalig. U schakelt deze optie in onder „Opties> Configuratie> Wachtwoord Manager”. Uw wachtwoorden worden opgeslagen met 256 bits AES versleuteling.
 • U kunt een PAE bestand laten aanmaken bij het comprimeren. U hoeft alleen maar het vakje „Versleutel archief na compressie” aan te vinken op het tabblad Opties in het Toevoegen dialoogvenster van PowerArchiver.
 • U kunt bestanden met één klik van de muis versleutelen in Windows Verkenner via de Shell Extensies. Hiervoor moet u wel de „Versleutel” shell extensies onder „Configuratie> Shell Extensies” activeren of kiezen voor Comprimeren + Opties en hier het vakje „Versleutel archief (.PAE)” aankruisen.

ZIP AES versleuteling

Vanaf versie 9.0 ondersteund PowerArchiver het nieuwe ZIP AES versleutelingsalgoritme voor de beveiliging van ZIP bestanden. U kunt ZIP AES versleutelde archieven aanmaken en uitpakken. De aangemaakte bestanden kunnen worden gelezen door de nieuwste versies van de populaire ZIP utilities, zodat u ook beveiligde data kunt uitwisselen als de andere partij niet over PowerArchiver beschikt.

Ondersteunde ZIP AES methodes:

 • Ontsluiten (lezen) PkZip 5.1 en PKWare Secure Zip 8.0 Single Password Strong Encryption (AES) en WinZip 9.0 AES-1 en AES-2 formaten met sleutellengtes van 128, 192 en 256 bits.
 • Versleutelen (schrijven) van PkZip 5.1 en PKWare Secure Zip 8.0 Single Password Strong Encryption (AES) formaten met sleutellengtes van 128, 192 en 256 bits.

Opmerking:

PowerArchiver is in staat bestanden die met een van deze standaarden is versleuteld te lezen en bij te werken.

Navigatie