7-Zip-muoto

ja PowerArchiverin pakkausmuotojen vertailu

Johdanto

7-Zip on uusi avoimeen arkkitehtuuriin perustuva pakkausmuoto, joka esiteltiin PowerArchiver 2004:ssä. 7-Zip pakkaa tehokkaasti. Muoto on myös uudenaikainen ja tukee UNICODE-tiedostonimiä (kansainvälisessä käytössä ei tule ongelmia), 16 000 000 000 Gt kokoisia tiedostoja ja kovan luokan salausta (256-bittinen AES). Kuitenkin 7-Zipin suurin etu on sen avoimuus - sitä ei kontrolloi mikään järjestö tai yksilö vaan LGPL-projekti, johon voi osallistua jokainen. Kuka vain voi etsiä uusimmat DLL:t ja käyttää niitä ohjelmassaan. Siten on mahdotonta joutua ZIP-muotoa vaivaavaan tilanteeseen: jossa on useita ZIP-versioita, joita kaikki eivät saa auki. RARrin ongelmaa on, etteivät jotkin pakkausohjelmat tue sitä muodon patentoinnin vuoksi. Kaikkia rohkaistaan käyttämään reilusti vapaan LGPL-lisenssin 7-Zipiä ohjelmissaan.

Pakkaussuhde

Kun monet käyttäjät eivät ymmärrä tai jaksa välittää käyttämänsä pakkausmuodon lisenssistä, he varmasti välittävät 7-Zipin tarjoamasta pakkaussuhteesta. 7-Zip käyttää enimmäkseen LZMA-pakkaustapaa, jota käytetään muissakin muodoissa, mutta voimakkaammilla pakkausasetuksilla ja sanastokoilla saadaan tehokkaampi joskin hitaampi pakkaus. 7-Zip käyttää myös (CABin ja RARrin tyylistä) kiinteää pakkaamista, mikä antaa vielä parempia tuloksia. Olemme testanneet kaikkia PowerArchiverin muotoja ja muita suosittuja muotoja (RAR ja ACE) osoittaaksemme 7-Zipin pakkaustehoa.

Pakkausesimerkki

7-Zip-pakkauksen esimerkissämme pakkasimme Open Office 2 -ohjelman, joka on avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelma. Käytimme ohjelman asennusta, koska sillä on helppo osoittaa pakkaussuhteiden eroja, mutta voidaan käyttää mitä ohjelmaa vain ja saadaan samanlaisia tuloksia.

Merkintöjä

  • Ohjelman asennuksen alkuperäinen koko oli 202,156 kt ja siinä on yli 3 128 tiedostoa.
  • 7-Zip Ultra-asetuksessa on 13 % parempi pakkaussuhde kuin WinRarrissa sen parhaimmilla asetuksilla ja 55 % parempi pakkaussuhde kuin zipissä sen perusasetuksilla. Jos pakattavien tiedostojen koko kasvaa, pitäisi tulla parempia pakkaussuhteita ja huonompia, jos koko pienenee (mutta jopa pienilläkin tiedostoilla 7-Zip pakkaa 10% paremmin kuin RAR parhaimmilla asetuksillaan).
  • 7-Zip-pakkaus on parhaimmillaan, kun pakataan ohjelmia (binääridataa) mutta siinä on silti hyvä tekstin pakkauskin (PPMD-asetuksen avulla).
  • ZIP-pakkaus - vaikka 7-Zip tässä tapauksessa pakkaa 55% paremmin, suosittelemme käyttämään ZIP-muotoa useimpiin päivittäisiin asioihin, koska sen nopeus-laatu-suhde on kuitenkin paras.
  • 7-Zip normaaliasetuksella pystyi pakkaamaan asennustiedoston 18 % paremmin kuin WinZip 11 ”Optimize for maximun compression” -asetuksella, mikä ei ole yhteensopiva minkään markkinoilla olevan pakkausohjelman kanssa (ei edes Winzip 10:n). Sen lisäksi tässä testissä 7-Zipin normaalipakkaus oli nopeampi kuin WinZipin.
  • PowerArchiver 2009:n zip-pakkaus on parempi kuin WinZip 11:n zip-pakkaus tässä tapauksessa, kun verrataan standardisoitua ZIP-muotoa. Sitä muotoa voidaan lukea sadoissa miljoonissa koneissa ympäri maailman, mukaan lukien jokaisella Windows XP tai Vista-koneella (jotka eivät tue WinZipin omia laajennuksia ZIP-muotoon).

Tärkeä tietää 7-Zipistä (ja sen puutteista)

Koska 7-Zip on suhteellisen uusi pakkausmuoto, se ei vielä tue monelle levylle jakoa, kiinteän paketin sisäisten tiedostojen muokkaamista ja korjaustukea. Nämä kaikki aiotaan lisätä seuraaviin 7-Zipin versioihin. 7-Zipin Ultra-asetuksen voimakkaiden pakkausasetusten vuoksi se vaatii paljon muistia - 369 mt (34 mt purkuun)! Maximum-asetuksella muistivaatimus on 84 mt (10 mt purkuun) ja normaaliasetuksella 7-Zip käyttää 27 mt muistia ja tarvitsee vain 4 mt purkamiseen.

PowerArchiver 2009:een olemme lisänneet 7-zip-pakettien läpinäkyvän päivityksen. Voit siis päivittää 7-zip-paketteja, mikä ei muuten ole mahdollista. Voit asettaa sen Säädöt → Sekalaista -välilehdestä. Lisätietoa 7-Zipistä

7-Zipin on tehnyt Igor Pavlov. Sitä jaetaan LGPL-lisenssin mukaan. Lisätietoa 7-Zip-muodosta on www.7-Zip.orgissa. Voit osallistua avoimen koodin 7-Zip-projektiin SourceForgen 7-Zip-projektin sivulla.

Navigation