7-Zip Compressie

Introductie

7-Zip is een nieuw compressieformaat dat vanaf PowerArchiver 2007 beschikbaar is. Het is een open source formaat met een erg hoog compressievermogen. Het is een modern formaat met UNICODE ondersteuning (erg handig als u gebruik maakt van bestanden met vreemde buitenlandse karakters), Maximale bestandsgrootte tot 16000000000 GB, en sterke versleuteling (AES 256 bit). Maar het grootste pluspunt is het open formaat - dus onafhankelijk van een bedrijf of individueel, maar een project waaraan iedereen kan bijdragen. Ook kan en mag iedereen gebruik maken van de beschikbare DLLs en ze in haar eigen software gebruiken. Hierdoor zullen er nauwelijks compatibiliteitsproblemen ontstaan, zoals die bij ZIP wel eens willen voorkomen. Ook RAR bestanden kunnen niet door iedereen worden geopend, vanwege het beschermde formaat. Iedereen staat het echter vrij 7-Zip tegebruiken onder de LGPL licentie.

Compressieverhouding

Lang niet iedere gebruiker zal het interesseren wat voor licentie er aan het gebruikte formaat gekoppeld is. Wat u echter wel belangrijk vindt is de compressieverhouding. 7-Zip gebruikt normaliter de LZMA compressiemethode die u ook aantreft in andere formaten, maar dan met andere instellingen die ledien tot een hogere compressieverhouding. 7-Zip biedt daarnaast de zogenaamde solid compressie die een nog hogere compressieverhouding mogelijk maakt. (net als CAB en RAR). Wij hebben alle formaten in PowerArchiver 2007 onder de loep genomen (en daarnaast RAR en ACE) om het compressievermogen van 7-Zip aan te tonen.

Compressie test

Om de compressie van 7-Zip te kunnen vergelijken, hebben we een Open Office 2 installatie gecomprimeerd. We hebben een programmainstallatie gebruikt omdat het een duidelijk beeld geeft van de resultaten.

kenmerken

  • De installatie in originele staat is 202.156 kB groot en bevat 3.128 bestanden.
  • 7-Zip met de Ultra instelling heefft een 13% betere compressie dan WinRar met de hoogste verdichting en 55% betere compressie dan Zip met de hoogste verdichting. U zult nog betere resultaten krijgen als de bestandsgrootte van de te comprimeren bestanden oploopt. Maar zelfs met kleinere bestanden kunt u 10% ruimte besparen ten opzichte van RAR met de hjoogste verdichting.
  • 7-Zip compressie komt het best tot zijn recht bij het comprimeren van applicaties (binaire data), maar is ook goed te gebruiken voor tekstcompressie met de speciale PPMD instelling.
  • ZIP compressie - Ook al heeft 7-Zip in dit geval een 55% betere compressie dan ZIP, we bevelen ZIP aan voor dagelijks gebruik vanwege de geweldige snelheid/compressie verhouding.
  • 7-Zip met de instellling Normaal comprimeerde deze installatie 18% beter dan WinZip 11 met de Optimaliseer voor maximale compressie instelling, dieook nog eens incompatible met vrijwel ieder ander compressieprogramma op de markt, inclusief WinZip 10. Daarnaast was 7-Zip ook nog sneller dan WinZip.
  • PowerArchiver 2007's ZIP compressie is beter dan WinZip 11 ZIP compressie in dit geval, bij vergelijk van het standaard ZIP formaat, dat gelezen kan worden door honderden millioenen computers op de wereld, inclusief alle computers met Windows XP en Vista. (die de extra WinZip's extensies op het ZIP formaat niet ondersteunen).

Wat u nog meer moet weten over 7-Zip (en de tekortkomingen)

7-Zip is een relatief nieuw formaat. Het mist nog zaken als multivolumes, bestanden wijzigen binnen solid archieven en ondersteuning voor herstelprogrammatuur. Deze zijn wel gepland voor toekomstige versies. 7-Zip met Ultra instelling heeft aardig wat geheugen nodig - 369 MB (34 MB voor uitpakken)! Bij de 7-Zip Maximum compressie instelling loopt het geheugengebruik terug naar 84 MB (10 MB bij het uitpakken) en bij de Normaal instelling wordt er slechts 27 MB geheugen gebruikt en 4 MB bij het uitpakken.

In PowerArchiver 2007, is het transparant bijwerken van 7-Zip archieven toegevoegd, iets wat voorheen niet mogelijk was. U kunt dit instellen in Configuratie > Diversen.

Meer weten over 7-Zip

7-Zip is ontworpen door Igor Pavlov en wordt verspreid onder de LGPL licentie . Hier vindt u meer informatie over het 7-Zip formaat. U kunt uw bijdrage aan het 7-Zip open source project leveren via de Source Forge 7-Zip project pagina.

Navigatie