Over ZIP bestanden en andere archieven

Wat is een archief?

Een archief is een verzameling bestanden die samengepakt zijn in een enkel bestand. Normaliter zijn de bestanden in een archief gecomprimeerd. Dit heeft verschillende voordelen.

Er zijn verschillende compressieformaten, waarvan alle belangrijke door PowerArchiver ondersteund worden. Het meestgebruikte formaat is ZIP. Dat heeft er toe geleid dat veel mensen ZIP bestand zeggen als ze archief bedoelen.

Door het comprimeren van bestanden kunt u meer gegevens op uw harde schijf kwijt. Minder vaak gebruikte bestanden kunnen worden gecomprimeerd, zodat er meer ruimte beschikbaar blijft. Programma's en bestanden worden steeds groter. Laten we eens aannemen dat we 100 bestanden hebben van 10kB. (ca 1 pagina in WordPad). U verwacht dan dat deze bestanden 1 MB (10kB x 100) schijfruimte in zullen nemen. Maar dat is niet zo! De manier waarop het Windows bestandssysteem de bestanden vastlegd kan leiden tot een benodigde opslagruimte van wel 4,5 Mb. Nu heeft u misschien een idee waar al die schijfruimte op uw harde schijf blijft.

Gelukkig is er PowerArchiver. Als u al die 100 bestanden in één archief opslaat met behulp van PowerArchiver, dan heeft u slechts 0,5 Mb aan schijfruimte nodig! Als u een bestand uit het archief nodig heeft, kunt u dit snel terugvinden. Na het openen van het archief, opent u met één klik van de muis het gewenste bestand.

Gecomprimeerde bestanden verstuurt u ook sneller via het internet. Door de bestanden te commprimeren tot een enkel bestand verkleint u de hoeveelheid te versturen data. Met de compressietechnologie van PowerArchiver kunt u eenvoudig een datavermindering van 50% halen ten opzichte van de ongecomprimeerde losse bestanden. Deze waarde hangt af van de soort en hoeveelheid van de te comprimeren bestanden.

Veel bestanden die u kunt downloaden vanaf het internet zijn in gecomprimeerd in het ZIP of RAR formaat om een kortere downloadtijd mogelijk te maken. De meeste softwarefabrikanten stellen hun evaluatieversies ter beschikking als ZIP archief. Deze bestanden kunt u allemaal uitpakken met PowerArchiver.

7-Zip is een nieuw formaat, dat snel populair aan het worden is door de open architectuur en de hoge compressieverhouding. CAB archieven zijn populair als distributiebestanden. PowerArchiver ondersteund deze formaten dan ook volledig. Daarnaast ondersteund PowerArchiver het aanmaken van en werken met LHA, TAR, TAR.GZ, TAR.BZ2 en BH (BlakHole) bestanden en het lezen en uitpakken van ARJ, RAR (versie 1, 2 & 3), ARC, ACE (versie 1 & 2), ZOO, GZ en BZIP2 gecomprimeerde archieven.

Welk formaat moet u gebruiken?

In verreweg de meeste gevallen kunt u het beste kiezen voor ZIP compressie. Het comprimeren en uitpakken gaat vrij snel en de meeste gebruikers hebben een applicatie om ZIP betsanden uit te pakken. Nieuwere Windows versies (WinME, Win2000, WinXP, Win2003, etc.) ondersteunen ZIP en CAB compressie. Als u dus ZIP of CAB gebruikt, zal de ontvanger deze vrijwel altijd kunnen openen.

7-Zip formaat

We willen u ook graag het 7-Zip formaat aanbevelen, vooral als u grote bestanden wilt comprimeren. 7-Zip heeft namelijk de beste compressieverhouding van alle ondersteunde formaten. Klik hier voor meer informatie over 7-Zip.

Navigatie