O ZIPovima i drugim arhivama

Što je arhiva?

Pod arhivom inače podrazumijevamo kolekciju datoteka koje su usklađene u jednu datoteku. Datoteke unutar arhive su obično sažete, što za posljedicu ima nekoliko prednosti. Postoji više različitih formata sažimanja a PowerArchiver podržava sve važnije. Najpopularniji format je ZIP, zbog čega mnogi ljudi navode arhive kao “zip datoteke.”

Sažimanje datoteka povećava prostor za skladištenje na hard disku. Datoteke koje se manje koriste mogu biti sažete u arhivu tako da čuvaju slobodan prostor na hard disku. U skladu s novom programskom tehnologijom imamo veće programe i veće podatkovne datoteke. Pretpostavimo da imamo 100 datoteka od kojih je svaka veličine 10kiloBytes (otprilike veličina jedne stranice pisma pisane u Windows WordPadu). Ako mislite da ove datoteke zauzimaju jedan MB (10kB x 100) prostora diska, prevarili bi ste se. Umjesto toga, zbog načina na koji Windowsi pohranjuju datoteke na tvrdi disk, one bi mogle zauzeti preko 4.3MB. Pomnožite ovo sa svim datotekama na cijelom vašem sustavu i razumjeti će te gdje ste potrošili slobodan prostor.

Tu PowerArchiver dolazi u pomoć. Ako sažmete svih 100 WordPadovih pisama u jednu PowerArchiverovu arhivu, ona bi zauzimala manje od 0.5MB prostora. Zatim, kad zatrebate pristupiti nekoj od datoteka iz arhive, PowerArchiverova značajka Pogleda vam to dozvoljava sa jednostavnom klikom miša.

Sažimanje datoteka također dozvoljava brže slanje dokumenata putem Interneta. Sažimanjem datoteka u jednu arhivu, možete smanjiti ukupnu veličinu svih datoteka. S PowerArchiverovom tehnologijom sažimanja, lako možete postići 50% smanjenje veličine nasuprot nesažetih datoteka (ovaj omjer može biti veći ili manji ovisno o tipu datoteka koje sažimamo).

Mnoge datoteke koje preuzimamo s Interneta su sažete u arhivu (ZIP & RAR su najčešći) zbog bržeg preuzimanja. Mnogi proizvođači softvera distribuiraju svoje probne i beta verzije u ZIP arhivama. Sve ove datoteke su u potpunosti kompatibilne s PowerArchiverom.

7-Zip je novi format s rastom popularnosti kako zbog svoje otvorene arhitekture tako i zbog jakog omjera sažimanja. CAB arhive su također popularne kao sredstvo za distribuciju datoteka, Stoga je PowerArchiver u potpunosti kompatibilan s ovim formatima. Kao dodatak, PowerArchiver podržava kreiranje i rad s LHA, TAR, TAR.GZ, TAR.BZ2 i BH (BlakHole) datotekama, i podržava čitaj-samo operacije nad ARJ, RAR (verzija 1, 2 & 3), ARC, ACE (verzija 1 & 2), ZOO, GZ i BZIP2 sažete arhive.

Koje sažimanje koristiti?

Mi definitivno preporučamo korištenje ZIP metode sažimanja za većinu slučajeva. Prilično je brza i mnogi korisnici već imaju ZIP kompatibilne programe koji mogu otvoriti zip datoteke. Novije verzije Windowsa (WinME, Win2000, WinXP, Win2003, itd.) podržavaju ZIP i CAB metodu sažimanja, tako da ako pošaljete ZIP ili CAB datoteke nekome, taj će najvjerojatnije biti u mogućnosti da ih otvori.

7-Zip format

Također preporučamo korištenje 7-Zip formata, naročito ako sažimate velike datoteke, budući da on ima najbolji omjer sažimanja od svih metoda sažimanja u PowerArchiveru. Molimo kliknite ovdje da bi saznali više o 7-Zip.

Navigation